top of page
  • Hupkens

Maatregel overdrachtsbelasting heeft effect

Investeerders hebben vorig jaar veel minder woningen gekocht in Nederland en starters juist meer. Daarmee lijkt de overheidsmaatregel om huizenzoekers onder de 35 jaar meer kansen te geven op de woningmarkt effect te hebben gehad, constateert het Kadaster.


Sinds 2021 geldt een hogere overdrachtsbelasting voor investeerders. Koopstarters tot 35 jaar betalen 0% belasting als de woning niet duurder is dan € 400.000. Anders geldt er een overdrachtsbelasting van 2%. Het aantal woningen dat investeerders kochten, verdubbelde tussen 2010 en 2020 naar 88.000 in dat laatste jaar. Eind 2020, voordat de maatregelen ingingen, was er nog een piek te zien in dat cijfer. Maar vorig jaar kochten investeerders niet meer dan 51.000 huizen.


Ook de zogenoemde kleine investeerders kochten minder woningen dan voorgaande jaren: zo’n 6500 huizen vorig jaar. De koopstarters kochten vorig jaar 80.000 huizen.


Opkoopbescherming

Het Kadaster verwacht dat het aantal aankopen door investeerders voorlopig laag blijft. Want per 1 januari dit jaar geldt ook een opkoopbescherming om investeerders te weren. De gemeente mag dan per wijk bepalen dat een woning alleen nog gekocht mag worden door iemand die er daadwerkelijk gaat wonen.

116 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarii


bottom of page