top of page
  • Hupkens

Scheiden? Maak dan financiële afspraken vóór de scheiding

Een ingrijpende gebeurtenis als scheiden heeft ook gevolgen voor je belastingzaken en toeslagen. Bijvoorbeeld als sprake is van een eigen woning, of als je toeslagen ontvangt. Om hoge teruggaves en fouten in de aangifte over het scheidingsjaar te voorkomen, is het verstandig afspraken te maken over de fiscale afwikkeling van een scheiding.


Het maken van financiële afspraken tijdens de scheiding is niet verplicht, maar wel te adviseren. Met het maken én vastleggen van financiële afspraken zijn geldzaken goed geregeld. De afspraken kunnen bijvoorbeeld vastgelegd worden in een echtscheidingsconvenant.Belastingen en toeslagen

Belangrijk bij het maken van afspraken is om stil te staan bij de gevolgen voor belastingen en toeslagen. Als je bijvoorbeeld voor de helft eigenaar bent van een eigen woning en je betaalt ook de hypotheekrente voor je ex-partner, kan deze rente aftrekbaar zijn als alimentatie wanneer sprake is van een onderhoudsverplichting. Dit kun je vastleggen in een lijst met afspraken waarin je ook afspraken over partneralimentatie en verdeling oudedagsvoorzieningen, zoals pensioen en kinderalimentatie, kunt opnemen.


Geef wijzigingen direct door

Het is belangrijk dat je de nieuwe financiële situatie zo snel mogelijk doorgeeft in ‘Mijn Belastingdienst’ en ‘Mijn toeslagen’. De hoogte van toeslagen en dergelijke kunnen namelijk veranderen door een wijziging in je inkomen, het betalen of ontvangen van partneralimentatie en het aanpassen van het aantal kinderopvanguren. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan. Ook is het raadzaam dat je nagaat of je (nog) recht hebt op toeslagen.


Meer informatie en checklist

Op de internetsite van de Belastingdienst lees je meer over wat scheiden betekent voor belastingen en toeslagen in Scheiden of uit elkaar gaan. Daar kan je een persoonlijke checklist maken waarmee je op een rij kunt zetten welke belastingen en toeslagen je moet regelen.

145 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page