top of page
  • Hupkens

Belastingdienst stuurt schuldenoverzicht

Heeft u een uitgestelde belastingschuld in verband met corona? De Belastingdienst stuurt in april 2022 een 1e informatieve brief met een overzicht van de openstaande schuld.


In de brief vindt u een overzicht van de opgebouwde belastingschulden op peildatum 31 januari 2022. Om technische redenen is het niet mogelijk een recenter overzicht te verstrekken. Het gaat om een tussenstand die nog kan veranderen door bijvoorbeeld de voorlopige aanslag inkomstenbelasting/vennootschapsbelasting 2022. Daarom krijgt u in augustus 2022 een 2e brief met een nieuw overzicht. Het schuldenoverzicht is informatief, u kunt er geen rechten aan ontlenen.


Hulp

In de brief staat ook wat u kunt doen als u verwacht niet aan uw betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. Bent u zzp’er, eigenaar van een eenmanszaak, maat van een maatschap of vennoot van een vof of cv? Dan kunt u zich voor ondersteuning bij het aflossen van uw belastingschulden en andere schulden melden bij uw gemeente. U kunt vragen om advies of schuldhulpverlening aanvragen.

Betalingsregeling in het kort

De overheid ondersteunt ondernemers om aflossingen van de belastingschuld zo soepel mogelijk te laten verlopen. Daarom is een ruimhartige betalingsregeling bedacht:

  • U begint uiterlijk op 1 oktober 2022 met het aflossen van de opgebouwde belastingschuld.

  • De aflossingstermijn is 60 maanden, u moet binnen 60 maanden de opgebouwde belastingschuld hebben afgelost.

De invorderingsrente bedraagt 0,01% tot en met juni 2022. Daarna wordt deze geleidelijk verhoogd tot het oorspronkelijke niveau dat gold voorafgaand aan de coronacrisis.

Vanaf 1 juli 2022 is het percentage vastgesteld op 1%. Op 1 januari 2023 wordt de invorderingsrente 2%, op 1 juli 2023 gaat de invorderingsrente omhoog naar 3%. Pas vanaf 1 januari 2024 is de invorderingsrente op het oorspronkelijke niveau van 4%.

133 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page